Uwielbiam babkę ziemniaczną. Przepis mojej teściowej, przerobiony przeze mnie na wegański. Zwykle moja teściowa, która jest świetną kucharką, podaje ją z  surówką z marchewki. Ja dodaję jeszcze  sałatkę z buraczków. W takim zestawie jest po prostu propozycją nie do odrzucenia.

 

Składniki:

12-15 ziemniaków

2 łyżki  zmielonego siemienia lnianego

1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2 łyżki mąki pszennej razowej

1/4 lub 1/3 szklanki oleju

1 duża cebula

Sól, przyprawa warzywna,  pieprz ziołowy

 

Wykonanie:

Cebulę i ziemniaki miskujemy w blenderze lub ścieramy na tarce.

Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i wylewamy do wcześniej wysmarowanej olejem foremki. Pieczemy w temperaturze 200C (395 F)  przez około godzinę.

 

 

Foto: M.Bojko

Sałatka z marchewki:

kilka ekologicznych marchewek startych na tatce o małych oczkach

sól

sok z cytryny

olej lub majonez ziemniaka

 

Wszystkie składniki wymieszać.

 

 

 

 

Add to Favourites