Burak nie jest może typowym składnikiem w słodkich wypiekach, ale okazało się, że sprawdza się w nich wyśmienicie.

Buraki mają działanie krwiotwórcze, zapobiegają anemii, aż  4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wśród ich licznych dobroczynnych właściwości jest również wspomaganie utrzymania właściwego poziomu cholesterolu, tonizujące działanie na wątrobę, obniżenie ciśnienia czy przeciwdziałanie zwapnieniom naczyń krwionośnych. Poza tym zawierają liczne witaminy i mikroelementy w tym A, C, potas, żelazo, magnez i kwas foliowy.

Zdecydowanie warto je włączyć do naszej codziennej diety.

Składniki:

1 duży ugotowany w skórce, na parze burak

1 3/4 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału

1/2 szklanki oleju kokosowego lub margaryny roślinnej

3/4-1 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego

2 łyżeczki wanilii

¼ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody do pieczenia

1 łyżka soku cytrynowego lub octu jabłkowego

1 szklanka mleka roślinnego (użyłam wymieszane mleko lniane i migdałowe)

2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

6 łyżek gorącej wody

Około 1 szklanki bakalii: orzechy włoskie, rodzynki, żurawiny

Około 12 średniej wielkości truskawek pociętych na plasterki

 

  1. Siemię lniane zalewamy 6 łyżkami gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut, aby masa zgęstniała i nabrała konsystencji kleistej papki.
  2. Po ostudzeniu buraka, obieramy go ze skórki i miksujemy w robocie kuchennym na gładką masę.
  3. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sól.
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy do płynnej postaci.
  5. Do miski z suchymi składnikami dodajemy zmiksowanego buraka, siemię lniane i pozostałe składniki (bakalie i pokrojone w plasterki truskawki dodajemy na samym końcu). Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy łyżkę lub dwie mąki.
  6. Wlewamy ciasto do natłuszczonych, lub wyłożonych papierkami pergaminowymi foremek na babeczki (mniej więcej do 2/3 wysokości foremek).
  7. Pieczemy w temperaturze 350 F (180 C) przez około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche.
  8. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Babeczki z buraczkiem pachną i smakują wyśmienicie.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites