Gołąbki to jedna z potraw uwielbiana przeze mnie w dzieciństwie. Kiedy jednak zostałam wegetarianką trudno było mi je zrobić aby były tak pyszne, jak mojej mamy nie wegetarianki. W końcu jednak udało i od 10 lat robię ten przepis. Te gołąbki mają niestety jedną wadę, kiedzy zaczynam je  jeść to trudno mi skończyć.  Po prostu niemiłosiernie się nimi obżeram.

Składniki:

2 szklanki ryżu brązowego

0,5 kg pieczarek

1  duża cebula

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryka

1 szklanka drobnej proteiny sojowej suchej, lub kiełbaski sojowe

1 duża główka kapusty włoskiej

1 opakowanie sosu pomidorowego „Marinera” lub innego

Przyprawy : sól, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, cebula w proszku, przyprawa warzywana

 

  1. Ryż gotujemy w 4 szklankach wywaru z warzyw.
  2.  Proteinę sojową zalewamy  gorącą wodą z przyprawami i gotujemy ok. 10 min Wodę odlewamy.
  3.  Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju ok. 8 min następnie dodajemy umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażymy dalej ok. 7 min. Na koniec przyprawiamy.
  4. Mieszamy wszystkie składniki razem.
  5. Kapustę wkładamy do gotującej się, osolonej wody i stopniowo odcinamy liście, gotując je jeszcze przez chwilkę, aby lekko zmiękły. Wyjmujemy i spłukujemy zimną wodą.
  6. Zawijamy ryż w liście kapusty i układamy do żaroodpornego naczynia.

  1. Potem polewamy sosem pomidorowym Marinera (albo sokiem pomidorowym wymieszanym z jednym opakowaniem koncentratu pomidorowego i z przyprawami (sól, przyprawa warzywna).
  2. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 1 godz. w temp 180C (375F) albo do momentu, aż kapusta będzie miękka.

 

Foto M. Bojko

Interesują was podobne przepisy, oparte o proste składniki? Polecam wam książkę kucharską: Wegańskie pyszności. Proste i inspirujące przepisy kuchni wegańskiej.

Wpisując kod rabatowy z mojego bloga: ZNTWEGE otrzymacie dodatkowe 40%  rabatu na tą publikacje w sklepie wydawcy!

Kod rabatowy należy wpisać w koszyku 🙂

 

Add to Favourites