Wielu z nas lubi smaczny, świeży, chrupiący chleb. W takim razie zamiast konserwować się jak mumie egipskie zjadając kolejne konserwanty, ulepszacze itp. lepiej poświęcić czas na pieczenie zdrowego chleba z mąki z pełnego przemiału. Wystarczy na to poświęcić jeden wieczór w tygodniu a korzyści dla zdrowia będą duże. (zobacz film)
Składniki:
2 łyżki drożdży (suchych)
4 szklanki pszennej mąki razowej(czyli mąki z pełnego przemiału)
1 szklanki mąki białej pszennej
1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału
3/4 szklanki płatków owsianych
¼ szklanki oliwy z oliwek
¼ szklanki łuskanych pestek słonecznika
¼ szklanki łuskanych pestek dyni
ok 4-5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1. Drożdże wymieszać z ½ szklanki ciepłej wody. Wymieszać razem składniki suche z rozpuszczonymi drożdżmi i wyrabiać całość przez 5 min. Odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu wyrobić powtórnie podzielić i wyłożyć do wysmarowanych olejem blaszek i następnie odstawić do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Dzis upiekłam ten chleb po raz kolejny i wyszedlsuper,pięknie wyrósl i mysle ze bedzie bardzo smaczny.
W przepisie są błędy:
1. W składnikach podany jest olej, w przepisie użyto go wyłącznie do smarowania brytfanek.
2. W przepisie jest 4-5 szklanek wody – w przepisie brak wzmianki kiedy je dodać.
3. Jak rozumiem nasiona mam dodać razem z mąkami, jako składniki suche?
Pozdrawiam 🙂
Tomasz
Interesujace informacje sa na tej stronie, wszystkiego naj…
Witam
Chlebek jest przepyszny, jednak czasami wychodzi mi dziura między skórką a miąższem. Co może być przyczyną?
Pozdrawiam
Przyczyn może być wiele. Jedną z nich jest brak odpowiedniego wymieszania i zbyt wyskoka temperatura w czasie rośnięcia. Ciasto chlebowe jeszcze za dobrze nie wyrosło i zostało włożone do gorącego piekarnika. Mam nadzieję że w czymś pomogłam i jeżeli będziesz Anetko miała w dalszym ciągu problemy to daj znać. Pozdrawiam.
Mąka żytnie z pełnego przemiału, to inaczej żytnia razowa typ 2000 ?
tak
Proszę podać przelicznik ilości użytych drożdży suchych na drożdże świeże.
Mam np drożdże suche instant – opakowanie 7gram – na opakowaniu których podano, że zawartość ta odpowiada 25 gramom drożdży świeżych.
Jak to wszystko przeliczać?
pozdrawiamy,
17g świeżych drożdży to jest ok. 2 i 1/4 (ok 7g)łyżczeki od herbaty suchych drożdży
Chleb wygląda bardzo zachęcająco, ale w przepisie nie ma chyba płatków owsianych, które pojawiają się w filmie:) Poza tym świetny blog:)))))
Dziękuję.
Zawsze mi się wydawało, że nie można mieszać rozpuszczonych drożdży metalową łyżką i że zanim się je doda do mąki należy je odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aby zaczęły pracować. Jak widać wcale nie jest to konieczne, Pani chleb jest cudowny!
Dziekuję. Ja też myślalam podobnie, jednak przez wieloletnie pieczenie chleba wypracowałam taki przepis, który się sprawdza.
It’s awesome to pay a visit this site and reading the views of all mates about this piece of writing, while I am also eager of getting knowledge.