W świecie kulinarnym mojej córki  te wakacje zdecydowanie możemy nazawać „Z wegańskim ciastkiem na Ty”.

Jedliśmy już kilka wersji różnych przepisów, które z wypiekami na twarzy, satysfakcją w oczach i miską w ręku przemieniła z tradycyjnych na wegańskie. Najczęściej były to udane eksperymenty, których rezultaty zjadaliśmy ze smakiem.

Przepis poniżej jest naszym ulubionym. Najbardziej smakował z szałwią hiszpańską (chia seeds).

Składniki:

3/4 szklanki masła orzechowego

1 szklanka płatków owsianych

1 łyżeczka wanili

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki brązowgo cukru lub miodu

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub szałwi hiszpańskiej (chia seeds)

1/3 szklanki karob chips (absolutnie opcjonalnie dla tych którzy mają mozliwość ich zakupu, są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością)

szczypta soli

 

Wykonanie:

Siemię lniane mieszamy z 5 łyżkami mleka roślinnego lub wody.

Następnie mieszamy z resztą składników.

Blaszkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką.

Ciasteczka uformowałam łyżką do lodów.

Z porcji wyszło mi 12 małych ciasteczek.

Pieczemy je w piekarniku w temperaturze 350F (180C)  przez 10-12 min (nie dłużej!).

Add to Favourites