Walentynki są tuż za rogiem a wraz z nimi wszelkiego rodzaju serduszkowe rozmaitości. Niezależnie czy obchodzimy je czy nie, zachęcam Was do wypieku takich zdrowych ciasteczek, które na sercowe problemy będą idealne.
Bogate w antyoksydanty, zdrowe kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, błonnik, no i przede wszystkim nie zawierają ani konserwantów, ani rafinowanego cukru.
A tak przy okazji – od serduszka do serduszka – serdecznie dziękujemy wszystkim lajkowiczom za odwiedzanie bloga, komentarze i wspólne gotowanie.
Składniki:
6-8 daktyli lub około ½ szklanki pasty daktylowej
1/3 szklanki masła migdałowego lub inne masło ( zobacz jak zrobić masło tutaj)
½ szklanki sosu jabłkowego (lub startego na mus jabłka)
1 szklanka mleka migdałowego lub inne roślinne (zobacz jak zrobić mleko tutaj)
Około ¼ – ½ łyżeczki cynamonu lub kardamonu(w zależności jak bardzo wyrazisty smak cynamonu lubimy)
2 duże łyżki karobu
2 łyżeczki wanilii
Około 1/3 szklanki posiekanych migdałów
2 szklanki płatków owsianych (nie używamy błyskawicznych)
½ szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki słonecznika
½ szklanki suszonych żurawin (można użyć rodzynki lub wymieszać)
szczypta soli (jeżeli używamy masła solonego to nie solimy)
Daktyle lub pastę daktylową zalewamy gorącą wodą (około ¾ do 1 1/3 szklanki) i miksujemy w blenderze na gładką masę (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
Dodajemy masło migdałowe, sos jabłkowy, mleko, cynamon, karob, wanilię, sól i ponownie miksujemy.
Masę mieszamy z pozostałymi składnikami (płatki, migdały, kokos, żurawiny i słonecznik).
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 350 F (180 C) i wykładamy blachę papierem pergaminowym.
Łyżeczką nakładamy masę do foremek w kształcie serca, dociskamy masę palcami i wyjmujemy foremkę.
Z przepisu wychodzi około 10-16 serduszek, w zależności od tego, jakiej wielkości foremkę użyjemy.
Pieczemy przez około 30 minut, lub do czasu aż ciasteczka lekko zbrązowieją.
Zdejmujemy w blachy po kompletnym ostudzeniu.
Ciasteczka można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez około 2 tygodnie. Są mało słodkie jak robimy bez polewy to proponjuę dodaćok. 2 łyżki miodu
Polewa czerwona:
sok z buraków (lub sok malinowy)
sok z cytryny
woda
3/4 szklanki brązowego cukru zmielenego na puder
Do cukru pudru dodajemy po 1/5 łyżeczki soku z buraków, soku z cytryny i wody cały czas mieszając. Mamy uzyskać dosyć lejącą konsystencję. Mamy uzyskać słodko kwaśny smak. Absolutnie się nie bójcie, nie czuć smaku buraków.
Polewa czekoladowa:
1/2 szklanki karobu
1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 szklanki oleju kokosowgo
2-3 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców (almond butter lub cashew butter).
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajemy olej kokosowy+ masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą.
Na bazie przepsiu.
Witam
Czy można zastąpić czymś masło migdałowe?
Pozdrawiam
innym masłem orzechowym lub porostu dodać olej