Wszystkich truskawkowych fanów  zapraszam na super smaczne i proste ciasto. 

Składniki:

Ciasto
  • 3 szklanki granoli domowej roboty lub musli
    (Jeżeli nie mamy granoli można użyć: 1,5 szklanki płatków owsianych, 1 szklanki orzechów włoskich i 1 szklankę namoczonych wcześniej daktyli)
  • 1-1 1/2 szklanki rodzynek lub daktyli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masa „czekoladowa”

  • 2 opakowania MoriNu Tofu extra firm  lub innego miękkiego tofu
  • 1 szklanka masła migdałowego (ja użyłam masło własnej roboty)
  • 1 szklanka karobu w proszku
  • około 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/4 szklanki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • wiórki kokosowe (niesłodzone)
  • truskawki

Wykonanie:

  1. Składniki na spód ciasta mielimy w robocie kuchennym do czasu, aż uzyskają lekko klejącą konsystencję.
  2. Wykładamy na spód szklanego naczynia i uklepujemy.
  3. Składniki na masę „czekoladową” również miksujemy w w robocie kuchennym lub blenderze, aż składniki dobrze się połączą.
  4. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
  5. Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy warstwę poprzecinanych na pół truskawek.
  6. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Add to Favourites