Wszystkich truskawkowych fanów  zapraszam na super smaczne i proste ciasto. 

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki granoli domowej roboty lub musli
(Jeżeli nie mamy granoli można użyć 1,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka orzechów włoskich i 1 szklankę namoczonych wcześniej daktyli)
1-1 1/2 szklanki rodzynek lub daktyli
2 łyżki soku z cytryny
Masa „czekoladowa”:
2 opakowania MoriNu Tofu extra firm  lub innego miękiego tofu
1 szklanka masła migdałowego (ja użyłam masło własnej roboty)
1 szklanka karobu w proszku
około 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka wanilii
opcjonalnie około 1/4 szklanki soku z cytryny
wiórki kokosowe (niesłodzone)
truskawki

Składniki na spód ciasta mielimy w robocie kuchennym do czasu, aż uzyskają lekko klejącą konsystencję. Wykładamy na spód szklanego naczynia i uklepujemy.
Składniki na masę „czekoladową” również miksujemy w w robocie kuchennym lub blenderze, aż składniki dobrze się połączą. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy warstwę poprzecinanych na pół truskawek. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Add to Favourites