Tak, to marzenie prawie każdego weganina, żeby zjeść zdrowe, super pyszniaste i do tego absolutnie łatwe do wykonania ciacho! Zgadzacie się ze mną?
Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko piętnaście minut, albo i mniej, a potem do piekarnika. W czasie, gdy nam się to marzenie już pięknie piecze robimy ganache, czyli polewę „czekoladową”. Zanim się ciasto upiecze i ostudzi, polewa będzie gotowa i możemy zabłysnąć przed mężem, koleżankami albo… teściową :).
Już widzę Wasze zadowolone minki ale myślę, że największym powodem do radości jest to, że możemy zadbać o zdrowie swoje i swoich najbliższych.
Składniki:
Składniki suche:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki pszennej białej lub orkiszowej
1/4 szklanki karobu (carob)
1/2 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez aluminum
1 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
szczypta soli
Składniki mokre:
1/2 szklanki mleka migdałowego (przepis na mleko znajdziecie tutaj https://zdrowienatalerzu.pl/index.php/mleko-z-migdalow/)
1/2 szklanki mleka kokosowego ( możemy kupić w w puszce lub zrobić samemu robimy tak samo jak mleko migdałowe zerknijcie na przepis)*
1/2 szklanki syropu klonowego, agave lub daktylowego
1 łyżeczka wanilii
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy osobno
Mleka mieszamy z sokiem z cytryny lub octem jabłkowym i odstawiamy na 5 min, następnie łączymy z resztą mokrych składników.
Wymieszane mokre składniki łączymy z suchymi.
Wylewamy na wcześniej przygotowaną tortownicę (posmarowaną olejem i posypaną mąką)
Pieczemy w temperaturze 350F (180)C przez 35-40 min.
Polewa 1:
1/2 szkalnki mleka migdałowego lub sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki oleju
szczypta soli
2oog karobowych chipsów
Mleko, cukier i olej zagotowujemy, dodajemy karob i mieszamy aż się dobrze rozpuści.
Odstawiamy do wystygnięcia na ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Polewa będzie gęsta i lejąca( patrz zdjęcia)
Najlepiej polewać ciasto tuż przed podaniem.
Jeżeli nie mamy karobowych chipsów możemy zrobić polewę numer 2
lub polewa 2:
3/4 szklanki karobu
3/4 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowgo
2-3 łyżki masła migdałowego lub z nerkowców. (almond butter lub cashew butter)
Syrop i karob mieszamy razem, podgrzewamy i dodajmy olej kokosowy+ masło migdałowe, mieszamy aż się rozpuszczą. Powinna z tego wyjść gęsta polewa, jeżeli nie, to wtedy proponuję polewanie polewą już indywidualnych porcji na talerzykach. Zawsze to jakieś rozwiązanie.
*Jeżeli mamy bardzo gęste mleko kokosowe trzeba będzie go użyć więcej o 0,5 szklanki.
Czy można użyć zwykłe mleko zamiast migdałowego i kokosowego ? Tu gdzie obecnie jestem nie dostanę żadnego z nich. Pozostałe składniki mam 🙂
można
Witam, bardzo ciekawy wpis. Czekam na jeszcze.
Pozdrawiam !
Pingback: Laser Hair Removal Treatment and Skin Specialist Clinic in Lahore
Dzień dobry
Czy ktoś próbował zrobic to ciasto z mąka bezglutenowa np z kaszy jaglanej lub gryczanej
Proszę o rekomendacje
Pozdrawiam
Magda
Sie rozpisalam i zniklo….
Jeszcze raz.
Ksiazka: http://www.amazon.de/Vegan-vollwertig-genie%C3%9Fen-Annette-Heimroth/dp/3775005730/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1391870002&sr=8-1&keywords=vollwertig+vegan
Nie wiem, czy istnieje w wersji polskojezycznej. Mieszkam w Niemczech.
Ciasto wczoraj wyprobowane i juz prawie nie ma. Polewa obledna. Niestety z jakies powodu, moje ciasto bylo baaaaaardzo plynne (przez mleko kokosowe, bo nie bylo geste?) i musialam sporo maki dosypac. Ale wyszlo super!
A daktyle zamawiam podobnie jak pare innych rzeczy w wielkich pakach w moim bio-sklepie i dostaje ceny mocno nizsze, nadmiar dziele z kolezankami (w kartonie jest np. 12 kg rodzynek). Super sposob, polecam!
Dzięki Marta,
Ja ostatnio zrobiłam ciasto tylko z mlekiem migdałowym i było bardzo płynne, nie dodawałam mąki. Wyszło dobre. Mleko kokosowe musi być bardzo łuste. Dzięki za info. Pozdrawiam i smacznego!
ja jeszcze wyczaiłam wersję bez mąki, to będzie ideał 🙂
wiem jest taka, ale używa się jajek, na tym blogu tego nie używam.
ale bym zjadła takie pyszne ciacho:D
przyznam się, w tym tygodniu zrobiłam juz dwa i…juz nie ma.
Super, wyprobuje na pewno. Ostatnio zakochalam sie w ksiazce kucharskiej o weganskiej kuchnii pelnowartosciowej!Rewelacja! I zaczelam piec bez cukru, za to z daktylami. Polecam!
Marta ja wole bez cukru też ale wiele osób nie lubi daktyli i nie zawsze może sobie pozwolić na ich zakup. Na blogu więc umieszczam przepisy różnego rodzaju.Jaki jest tytuł tej książki?
Martunia ja rowniez jestem ciekawa nazwy tej ksiazki i jej autora 🙂 pozdrawiam . Marzenko dziekuje za inspirujace przepisy .
Proszę bardzo 🙂
Wspaniałe, tym bardziej, że mam zamiar je wypróbować na sobie :))
lubię to ciasto bo na szybko i zdrowo.