Stroganoff, to rosyjskie danie popularne już na całym świecie. Jest to generalnie duszona wołowina w sosie z dodatkiem śmietany. Oczywiście, takiego wołowego dania tu nie uświadczycie. Mamy za to coś podobnego i to w wydaniu wegańskim.

Kluczem udanego wege-przepisu będą podsmażone osodobno brokuły i pieczarki (najlepiej brązowe – portabello mushrums). Można oczywiście też eksperymentować z innymi sezonowymi grzybami (jadalnymi!). Do tego sos śmietanowy zrobiony z tofu podsmażonego razem z grzybami. Takie wysmażone tofu przejmie smaki grzybowe i będzie idealną bazą do sosu.

 

Składniki:

4 szklanki pokrojonych w ćwiartki (najlepiej małych) pieczarek (portabela mushrums)

4 szklanki posiekanego jarmużu

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy warzywnej

sól, pieprz

 

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek miksujemy w blenderze używając pulsacyjnego przycisku. Po zmiksowaniu podsmażamy na oleju, ok. 5 min.Dodajemy pokrojony jarmuż i dusimy do miękkości

2. Na osobnej patelni dusimy brokuły (nie za długo, powinny być lekko twarde). Uduszone brokuły dodajemy do wcześniej uduszonej cebuli i jarmużu

3. Pieczarki smażymy ok. 7-10 min. W trakcie ich smażenia dodajemy 1/2 kostki tofu pokrojonego w grube plastry (tofu będzie potrzebne do zrobienia sosu). Odkładamy parę  usmażonych brokuł i pieczarek do dekoracji

Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy sosem (patrz przepis poniżej) i podsmażamy

Podajemy z ryżem, makaronem, ziemniakami, surówkami lub domowej roboty chlebem

 

Sos „śmietanowy”:

1/2 kostki (200g) tofu podsmażonego razem z pieczarkami (patrz przepis powyżej)

2 łyżki  płatków drożdżowych (nutritional east)

sól, pieprz

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy warzywnej

4 łyżki oleju

Wszytkie składniki miksujemy w blenderze dodając wodę lub bulion warzywny w takiej ilości, aby uzyskać konsystencję sosu.

Add to Favourites