Awocado i deser?! Takiego połączenia  nie spodziewaliście się, prawda? Czy wiedzieliście, że avocado jest owocem, ma  bliżej nieokreślony smak, więc można go robić  i na  słodko, i na słono. Zawiera więcej potasu niż banan, jest też dobrym źródłem omega 3, wit B6, wapnia…
Odważnych zapraszam do spróbowania 🙂

Składniki:

Krem z avocado

2 dojrzałe średniej wielkości avocado ( nie za miękkie)

1 łyżka miodu

1,5 banana

Sok z cytryny do smaku

Szczypta soli do smaku

Wszystko miksujemy w blenderze.

Do kremu po zmiksowaniu można dodać maliny albo drobno pokrojone truskawki.

Ciasto

1  szklanka zmielonych migdałów

1 łyżka miodu

1 łyżka zmielonych daktyli

1 szklanka wiórków kokosowych(można je zastąpić także zmielonymi migdałami)

1 łyżka karobu (carob – substytut kakao)*

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

1. Wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy w malakserze. Następnie wykładamy  cienką warstwę ciasta do wcześniej wysmarowanych olejem  foremek na mini babeczki. Dajemy na 30-40 min do zamrażalnika. Jeżeli ciasto się nie klei to należy dodać więcej daktyli.

2. Wyjmujemy ciasto z foremek, dajemy krem z avocado do babeczek i dekorujemy owocami,  np. malinami lub truskawkami.

Wychodzi ok. 16 mini babeczek.

Blaszka z wyłożonym ciastem.

* karob- ang.carob, mączka chleba świętojańskiego, można go używać zamiast kakao, nie zawiera szkodliwej teobrominy, ma mniej tłuszczu niż kakao.

 

 

Add to Favourites