Obiadek bez mięsa

Mieszkańcy Bliskiego Wschodu podobno są przekonani, że bakłażan przedłuża życie, Włosi, że działa jak afrodyzjak, a ja uważam, że jest po prostu zdrowy i smaczny, szczególnie w połączeniu z kaszą jaglaną, jeczmieną (pęczak) i soczewicą.

Warto spróbować go w takiej wersji.

Składniki: 

2 bakłażany

3/4 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej

3/4 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej

1 szklanka  ugotowanej soczewicy

20 dkg pieczarek

1 cebula

sól, pieprz, zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

Bakłażany kroimy na połówki, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 30 min.

Po tym czasie wycieramy i rozkrojoną częścią kładziemy na blaszce posmarowanej oliwą.

Pieczemy w temperaturze 400F/200C ok. 30 min, albo aż będą miękkie.

Po upieczeniu wydrążamy środek (patrz zdjęcie poniżej)  i nakładamy farsz.

Farsz:

Cebulę smażymy z pieczarkami na oleju, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

Dodajemy ugotowaną kaszę i soczewicę, doprawiamy do smaku i nakładamy do upieczonego bakłażana. Zapiekamy  przed podaniem w piekarniku przykryte folią aż będą dobrze ciepłe.

Podajemy z posolonymi  pomidorami i awokado.

 

Add to Favourites