Przepis odkryła moja koleżanka Ania i mogłyśmy go po raz pierwszy spróbować na ostatnim spotkaniu z grupą szkoły gotowania. Okazał sie rewelacją, obiecałyśmy przepis uczestnikom i dotrzymujmy słowa. Nie tylko przepis, ale i film – zerknijcie poniżej.

Z kulek zrobiłyśmy batoniki. Przepis niewiarygodnie prosty i zaskakująco smaczny. Super sposób na zdrowe słodycze na wakacje, w podróż, do pracy, do szkoły…

Ani dziekuję za odwagę stania przed kamerą, poświęcony czas i naprawdę miłe  i zabawne chwile przy nagrywaniu.

 Foto: M.Bojko


Składniki:

ok. 4 szklanek dmuchanej kaszy jaglanej (puffed milet), ryżu lub popingu z amarantusa albo mieszanki tych wszystkich zboż

1/2 szklanki słonecznika

1/2 szklanki pestek z dyni

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds) – opcjonalnie

1 łyżka ziaren konopi (hemp seeds) – opcjonalnie

 

3/4 szklanki masła orzechowego

3/4 syropu ryżowego lub innego

 

1. Mieszamy wszystkie  suche składniki.

2.W garnku podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy:

3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych, migdałów lub słonecznika)

3/4 syropu ryżowego (rice syrup), klonowego (maple syrup), daktylowego (dates syrup) lub sorghum

szczypta soli

 

Jeżeli użyjemy syropu klonowego lub z agawy należy dodać o kilka więcej łyżek masła orzechowego, żeby masa lepiej się kleiła.

Masa powinna być dosyć gęsta. Wylewamy ją do suchych składników i mieszamy. Formujemy batoniki lub kulki. Jeżeli jest za rzadka i słabo się kleją należy dodać kilka łyżek rozpuszczonego masła orzechowego.

Formujemy je albo tak jak zrobiłyśmy na filmie albo wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce i potem kroimy na batony. Powodzenia!

Możemy zrobić je w wersji czekoladowej dodając karob.

 

Przepis w wersji oryginalnej znajdziesz tutaj

Add to Favourites