Kilka zachęcających faktów o brokułach i super prosty przepis na kolację lub obiad w 15 min!

Brokuły: zawierają więcej wit. C niż pomarańcza, tyle samo wapnia co szklanka mleka, a średniej wielkości główka zawiera więcej błonnika niż kromka razowego chleba.

Zmniejszają ryzyko zachorowania na np. kataraktę i raka. Zawierają również izotiocyjany (isothiocyanates), które stymulują organizm do wyprodukowania własnych zwalczających raka substancji.

Prażone nasiona słonecznika  i dyni  wzbogacają to danie  nie tylko o dodatkowe wartości smakowe i odżywcze.

 

Składniki:

2 główki brokułów

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1/4 szklanki pestek z dyni

1/4 szklanki pestek słonecznika

1/3 szklanki soczewicy zielonej

 

WYKONANIE:

1. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie lub na parze do momentu aż będą chrupiące.

2. Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie z jednym ząbkiem czosnku i solą.

Paprykę i cebulę kroimy w talarki i podsamżamy dodajemy chrupiące brokuły, ugotowaną soczewicę, nasiona i podsmażamy wszystko na patelni ok. 5 min.

3.  Jeżeli chcemy mieć pewność, że nasiona dyni i słonecznika będą dobrze podprażoane najlepiej to zrobić na sam koniec.

 

 

 

 

 

 

 

Add to Favourites