Nareszcie mamy „hamburgerki”, czyli połączenie zdrowia z modą.

Mięciutkie, delikatne z chrupiącą skórką i oczywiście bez całej chemii. Samo zdrowie! Ale nie ma nic za darmo, trochę trzeba się naczekać i popracować, ale absolutnie się opłaca.

Składniki:

2 łyżki suchych drożdży

1 szklanka mleka roślinnego (użyłam migdałowe)

1/4 szklanki oliwy

2 szklanki razowej mąki

1 1/2-2 szklanek białej mąki pszennej

3/4 szklanki mąki owsianej

1 szklanka wody

1 łyżeczka soli (ja użyłam himalajską)

 

Wykonanie:

W misce mieszamy suche składniki

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy  z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikiami pod koniec dodając olej.

Po dokładnym wymieszaniu przez ok. 5-10 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Jeżeli robimy to ręcznie, nie będzie to łatwe ale jest możliwe

Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość

Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia

Po drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczki

Smarujemy mlekiem aby uzyskać rumiany kolor przy pieczeniu i posypujemy płatkami owsianymi

Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcią, powinny podwoić swoją wielkość

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15-20 minut

Z przepisu wychodzi ok. 8 bułeczek

 

 

 

Add to Favourites