Okazuje się, że buraczkowa z zieloną soczewicą to doskonałe połączenie smakowe. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś takiej zupy, to dzisiaj jest dobry dzień aby ją zrobić.

Składniki:

2-3 średniej wielkości buraczki starte na tarce

1/2 pora – biała i zielona część pokrojona na paseczki

1 machewka starta na tarce

2-3 ząbki czosnku

1/2 szklanki soczewicy zielonej

0k. 4 ziemniaki pokrojone w kostkę

bulion warzywny lub woda

2 łyżki oleju

sok z cytryny do smaku

sól ziołowa, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Por, marchewkę, buraki i czosnek podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju przez  ok. 5 min.

Dodajemy resztę składników (oprócz soku z cytryny) i gotujemy aż ziemniaki będą miekkie

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny

Podajemy z majonezem wegańskim, ja akurat użyłam majonez z kalafiora. Smacznego!

Add to Favourites