Wegetariańska odmiana chili zaczęła być popularna ok.1960 roku w USA.

Myślę, że to dobry sposób na spożywanie roślin strączkowych, które są dobrym źrodłem białka i błonnika.  Jedna szklanka ugotowanej fasoli dostarcza ok 15 g błonnika. Smaczne fasolowe danie.

Składniki:

1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

1 szklanka ugotowanej granulowanej proteiny sojowej

1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody

1 czerwona papryka

1 cebula

2 lub 3 ząbki czosnku

¾ szklanki  sosu pomidorowego

3 pomidory średniej wielkości

1 łyżka przecieru pomidorowego

Sól, pieprz, chili w proszku, papryka cayenne w proszku, przyprawa warzywna, kminek (opcjonalnie).

*Można dodać szczyptę cynamonu, ale to już dla poszukiwaczy nowych smaków.

Kroimy w drobną kostkę cebulę, paprykę, czosnek i podsmażamy na patelni ok. 10 min, przerzucamy do garnka, dodajemy pokrojone pomidory i dalej smażymy ok.  5 min.

Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. mieszając.

Uwagi:

Możemy użyć fasolki i pomidorów z puszki.

Papryka cayenne jest ostra. Dajemy jej tylko odrobinę dla uzyskania lepszego smaku. Możemy dać więcej jeżeli lubimy pikantne potrawy.

Można podawać z ryżem, ziemniakami albo chlebem

 

Add to Favourites