Nareszcie można zjeść chipsy! Tak, zrobione są z warzyw i możemy się nimi opychać do woli. Nie zawierają, tak jak chipsy dostępne w sklepie, np. BHT, rakotwórczego konserwantu. Nie ma też w nich tłuszczy trans, które sprawiają, że chipsy chrupią, ale w tym samym czasie wpływają na powstawanie chorób układu krążenia. No i oczywiście zawierają mniej soli.

Składniki:

cukinię i słodki ziemniak, pokrojone w cienkie plasterki

sól, pieprz cayenne, wędzona papryka chipotle (opcjonalnie)

„Chipsy” możemy doprawić ulubionymi przyprawami

olej

Warzywa solimy, odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie wycieramy z warzyw sok ręcznikiem papierowym. Obtaczamy cienką warstwą oleju, solimy i dodajemy przyrawy.

Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 225-250 F (110 -130 C)  ok. 2 godzin

Takie chipsy możemy wykonać także z innych warzyw, np. z marchewki.

Smakują najlepiej tuż po upieczeniu.

Foto M.Bojko

Add to Favourites