W końcu kiedyś trzeba spróbować upiec chleb na zakwasie. Dlaczego by nie dzisiaj? Jest to naprawdę super prosty przepis na pełnowartościowy chlebek z mąki z pełnego przemiału. Tylko taka mąka zawiera dużo błonnika i witamin z grupy B. Smaczna, chrupiąca kromka będzie początkem naszej przygody pieczenia zdrowego chlebka.
https://www.youtube.com/watch?v=sbXg6WGJQz4
Składniki:

3-4 łyżki zakwasu chlebowego*

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki żytniej razowej

1 szklanka mąki pszennej białej

ok. 2 1/4 szklanki wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

– Wszystkie składniki mieszamy wyrabiając tak jak ciasto do chleba.

– Wykładamy do foremek do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość) – wyrasta 4-5 godzin (zależnie od temperatury pomieszczenia).

– Pieczemy w temperaturze 360F (180C) przez ok. 1h 15 min.

 

*Zakwas chlebowy do pieczenia chleba

Proces wykonania obejmuje kilka dni:

Dzień 1 – Rano: mieszamy ½ szkl. mąki żytniej i ½ szkl. wody i dajemy do litrowego słoika

Wieczorem: dodajemy ½ szkl. mąki żytniej i ½ szklanki wody, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej (20C lub więcej)

Dzień 2 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.

Dzień 3 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.

Dzień 4 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody.

Dzień 5 – Wieczorem: do wcześniej przygotowanych składników dodajemy 1 łyżkę mąki żytniej i 1 łyżkę ciepłej wody. Zakwas może być już użyty. Można też wstawić go do lodówki na 2 dodatkowe dni.

Add to Favourites