Kuchnia chińska jest po prostu super, ale musimy polubić jej specyficzny smak związany między innymi z sosem sojowym i olejem sezamowym. Jeżeli te dwa składniki są dla was OK, tzn. że jest pora na spróbowanie tego prostego dania.

Mój syn, Eliasz po prostu uwielbia tego rodzaju dania i to go mobilizuje do wyszukiwaniaciekawych przepisów i prób odtworzenia smaku ulubionej potrawy z egzotycznych kuchni, których jest smakoszem.

Dzisiaj przygotowane przez niego Chow Main, w którym smak sosu sojowego i aromat oleju sezamowego zbalansowane są oryginalnym smakiem lekko uduszonej kapusty i selera naciowego.

Smakowo, przepis podrobiony po prostu idealnie. Tak dobrej wegańskiej chińszczyzny nie znajdziecie nawet w Chinach! 🙂

Składniki:ok. 1/4 szklanki sosu sojowego
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (bez skórki)
2-3 łyżki oleju
2/3 szklanki posiekanego selera naciowego
1 średniej wielkości cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2  szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty
1 łyżka brązowego cukru
mielony czarny pieprz do smaku
ok. 1 łyżeczki oleju sezamowego
1 opakowanie twardego tofu pokrojonego w kostkę
makaron*
Wykonanie:
W małej misce wymieszać sos sojowy, brązowy cukier , czosnek, imbir i pieprz czarny

Tofu podsmażamy na oleju ok. 5 min.

Podgrzać olej w woku lub na dużej patelni

Dodać seler i cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli

Dodać kapustę i podsmażyć ok. 4 min. ma być wciąż lekko chrupiąca

Ugotować makaron (patrz zdjęcie) wg. przepisu na opakowaniu, dobrze przepłukać, odcedzić i odstawić

Dodać makaron, usmażone tofu i sos do warzyw i dalej smażyć  w woku na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty.

*Możemy użyć makaron z ryżu brązowego, albo makaron soba z kaszy gryczanej. Najlepiej jednak pasuje makaron pszenny który w składzie ma również skrobię kukurydzianą. Najczęściej jednak używa się Yaki Soba (tzn. fried noodles).
Add to Favourites