Kuchnia chińska jest po prostu super, ale musimy polubić jej specyficzny smak związany między innymi z sosem sojowym i olejem sezamowym. Jeżeli te dwa składniki są dla was OK, tzn. że jest pora na spróbowanie tego prostego dania.
Mój syn, Eliasz po prostu uwielbia tego rodzaju dania i to go mobilizuje do wyszukiwaniaciekawych przepisów i prób odtworzenia smaku ulubionej potrawy z egzotycznych kuchni, których jest smakoszem.
Dzisiaj przygotowane przez niego Chow Main, w którym smak sosu sojowego i aromat oleju sezamowego zbalansowane są oryginalnym smakiem lekko uduszonej kapusty i selera naciowego.
Smakowo, przepis podrobiony po prostu idealnie. Tak dobrej wegańskiej chińszczyzny nie znajdziecie nawet w Chinach! 🙂
1 łyżeczka startego świeżego imbiru (bez skórki)
2-3 łyżki oleju
2/3 szklanki posiekanego selera naciowego
1 średniej wielkości cebula, pokrojona w cienkie plasterki
2 szklanki posiekanej białej lub pekińskiej kapusty
Tofu podsmażamy na oleju ok. 5 min.
Podgrzać olej w woku lub na dużej patelni
Dodać seler i cebulę i smażyć przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli
Dodać kapustę i podsmażyć ok. 4 min. ma być wciąż lekko chrupiąca
Ugotować makaron (patrz zdjęcie) wg. przepisu na opakowaniu, dobrze przepłukać, odcedzić i odstawić
Dodać makaron, usmażone tofu i sos do warzyw i dalej smażyć w woku na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty.
*Możemy użyć makaron z ryżu brązowego, albo makaron soba z kaszy gryczanej. Najlepiej jednak pasuje makaron pszenny który w składzie ma również skrobię kukurydzianą. Najczęściej jednak używa się Yaki Soba (tzn. fried noodles).
Takie dania są najlepsze! Kuchnia chińska to dobra odskocznia od polskiej codzienności. Super przepis 🙂
Bardzo lubię kuchnię chińską. Często przygotowuje różnego rodzaju potrawy – zwłaszcza na ostro. Jutro zamierzam przyrządzić według Twojego powyższego przepisu. Dzięki