Ciasteczka owsiane – bez pieczenia.
Jeden z dietetyków chcąc zachęcić kogoś do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii powiedział "Jedz tylko te słodkości, które zrobisz sam." Święta racja. To eliminuje wszystkie cukiereczki, batoniki... kupowane w drodze do pracy. Prawda jest taka, że łatwiej jest coś słodkiego kupić, niż zrobić. Wiem z mojego doświadczenia, że jak mam zrobić coś sama, to jem desery o wiele rzadziej - a jak z tym jest u Was?
Składniki
- płatki owsiane - 3 szklanki
- mleko migdałowe - 1/2 szklanki
- karob - 1/3 szklanki
- olej kokosowy (lub margaryna roślinna) - 8 łyżek
- miód lub brązowy cukier - 1 szklanka
- pokrojone orzechy włoskie - 1 szklanka
- nasiona chia - 1 lub 2 łyżki
- nasiona hemp - 2 łyżki
- szczypta soli
- masło orzechowe - 1/4 szklanki
- karobowe chipsy (opcjonalnie) - 1/2 szklanki
Instrukcje
- Olej kokosowy, mleko migdałowe, brązowy cukier (lub miód) oraz masło orzechowe rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, w dalszym ciągu trzymając na ogniu przez około 3-4 minuty. Na koniec możemy dodać chipsy karobowe i całość wymieszać.
- Nabieraczką do lodów formujemy ciasteczka i układamy je na blaszce. Schładzamy w lodówce. Pycha!
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Można pominąć nasiona hemp nawet nie wiem co to a zamiast carobu dać kakao?
Pyszny przepis, aż od razu chce się wypróbować. Sądzę,że takie “słodycze” są zdecydowanie lepsze nie tylko dla zdrowia czy wyglądu naszej skóry ale także nie powoduje ubytków w zębach jak w przypadku innych słodkości.
Bardzo dobre ciasteczka polecam
Robiliśmy i wyszły bardzo dobre. Myślę, że to bardzo dobra, zdrowa i tanie alternatywa dla batonów.
Margaryna!? Gdzie tu zdrowie?
są takie margaryny które są w kręgach zdrowego odżywiania uważane za zdrowe, po zatym na pierwszym miejscu jest olej kokosowy.
Czy ktoś już zrobił? Ja mam zamiar ale się zastanawiam czy to może dłużej poleżeć bo bym zrobiła więcej?
umnie leżały najdłużej tydzień
Czy płatki owsiane mają być surowe?
Surowe
Dziekuje za przepis, chetnie z niego skorzystam. Tylko dodam miod po wystygnieciu mieszanki, poniewaz miod pi podgrzaniu, powyzej temperatury 40 stopni traci swoje cenne wlasciwosci
Czasami warto odżywiać się uważniej 😉
Kto by pomyślał, że z tak prostych produktów można zrobić super deser! Uwielbiam miód, on sam jest dla mnie jak deser. Muszę jak najszybciej wypróbować Twój deser 🙂
Bardzo fajny przepis. Na pewno znajdzie miejsce w mojej diecie. Już dawno zrezygnowałam z kupowanych słodyczy i staram się robić je sama. Te ciasteczka na pewno często będą się pojawiały u mnie w mieszkaniu 🙂
Uwielbiam owsiane ciasteczka. Te wyglądają wyjątkowo smacznie 😉 Poproszę z 2 do herbaty 😉