Tradycji ciasteczkowej trudno się oprzeć. Niestety, najnowsze badania na temat otyłości dowodzą, że zapasy uzbierane  w czasie świąt najczęściej zostają i tak co roku nasza waga powoli i niepostrzeżenie idzie w górę. Dlatego warto spróbować  walczyć z pokusami i kaloriami. Jeśli chodzi o mnie, to jeśli już mam jeść ciastka, to właśnie takie.

Składniki:

1/4 szklanki masła migdałowego lub z nerkowców

1/4 szklanki miodu

1/4 szklanki brązowego cukru purdu

2-3 łyżki mleka roślinnego – użyłam migdałowe

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka wanilii

szczypta kardamonu

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

 

Suche składniki:

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki mąki owsianej (zmielić płatki owsiane  w blenderze lub w młynku do kawy)

1/2 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki mąki pszennej

płatki migdałowe do dekoracji

 

Wykonanie:

1. Mieszamy osobno składniki z każdej grupy.

2. Obie grupy wymieszanych osobno składników łączymy razem.

3. Formujemy kulki maczając ręce w wodzie.

4. Kulki rozpłaszczamy na blaszce do pieczenia formując w ten sposób ciasteczka.

5. Posypujemy płatkami migdałowymi.

6. Pieczemy w piekarniku (350F) 180C ok. 15 min.

 

 

 

Add to Favourites