Skoro mamy świąteczno-ciasteczkowy miesiąc, możcie pokusić sią na coś wyjątkowo apetycznego i do tego zdrowego. Takich ciasteczek nie ma co sobie żałować, a orzechy laskowe, z których zrobiona jest „Nutella” nadają im naprawdę niepowtarzalny smak.

Składniki:

1 szklanka domowej „Nutelii”  (http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/nutella-nie-tylko-dla-dzieci/)

1 szklanka ekspandowanego amarantusa (patrz zdjęcie poniżej)

1 szklanka zmielonych na mąkę płatków owsianych

1 szklanka mąki orkiszowej lub razowej z białej pszenicy

3 łyżki miodu lub 1/3 szklanki syropu klonowego, albo 1 bardzo dojrzały banan

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki dobrze mieszamy, jeżeli się nie kleją dodać odrobinę wody lub mleka roślnnego.

Formujemy ciasteczka, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy jagodami goji, suszoną żurawiną albo suszoną wiśnią.

Pieczemy w temp. 180C (350F) ok 15 min.

Z przepisu wychodzi ok. 16 ciasteczek.

Add to Favourites