Przysłowie mówi, że droga „Jutro” prowadzi do miasta „Nigdy”, ale nie zawsze; czasami warto odłożyć coś na później. Tak właśnie powstał przepyszny krem migdałowy. Namoczone na noc migdały odstały w lodówce dwie doby, cały czas mocząc się w wodzie. Właśnie temu dobrze namiękły i były doskonałym składnikiem  na delikatny krem – bez wiórek, czy grudek. Po prostu krem marzenie!

Takie kremowe ciasto z anananasem to idalne połączenie, do tego super odżywcze jagody goji i… ciasto na pożegnanie lata gotowe.

Powodzenia i smacznego!

Przygotowanie:

1. Mozczymy migdały przez 12 godzin.

2. Ciasto najlepiej zacząć robić od przygotowania i upieczenia spodu. Można to zrobić dzień wcześniej.

2. Robimy krem wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki aby zastygło.

3. Robimy warstwę z ananasem i wylewamy na zastygnięty krem.

4  … i nareszcie zjadamy. Smacznego!!!

Krem:

1 szklanka migdałów

mleko roślinne

3 łyżki miodu lub syropu z agawy

1 łyżka soku z cytryny

odrobina wanilii

szczypta soli

Migdały moczymy przez 24 godziny. Obieramy ze skórki i miksujemy dodając mleko roślinne w ilości pozwalającej uzyskać gęstą, jednolitą masę.

2 łyżeczki agaru gotujemy w 1/2 szklanki mleka roślinnego przez ok. 5 min i miksujemy z przygotowaną wcześniej masą migdałową i wylewamy na wcześniej upieczone ciasto.

Po wystygnięciu polewamy masą ananasową

Warstwa ciasta:

1 szklanka granoli

1 szklanka zmielonych płatków owsianych

2-3 łyżki masła orzechowego

1/3 szklanki sosu jabłkowego lub 1 zmielone jabłko w blenderze

1 łyżka miodu

szczypta soli

Granolę miksujemy na mąkę, łączymy z  resztą składników i mieszamy wszystko razem. Wykładamy na tortownicę i pieczemy ok 20-30 min. w piekarniku w temp. 365F ok 180 C

Warstwa ananasowa

Ok. 1/3 szklanki jagód goji

1 puszka rozdrobnionego ananasa (ok. 500g)

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

2-3 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu lub czegoś innegodo posłodzenie

Wszystkie składniki gotujemy i wylewamy na wczesniej zastygnieta mase kremowa.

 Foto: M.Bojko

Add to Favourites