W nawiązaniu do ostatniego przepisu na Quiche z grzybami, kilka informacji na temat użytego w przepisie ciasta phyllo (filo).
Ciasto phyllo (filo)
Nazwa ciasta pochodzi z języka greckiego i oznacza „liść”, dlatego też kojarzone jest często z kuchnia grecką, jednak faktycznie wywodzi się z kuchni Turków osmańskich. Najpopularniejszym wypiekiem z użyciem tego ciasta jest oczywiście baklava. Ciasto filo to wegański odpowiednik cista francuskiego. Jest to bardzo cieniutkie warstwowe ciasto, w którego skład wchodzą: mąka, woda i odrobina oleju.
Dzięki swojemu neutralnemu smakowi podobnie jak ciasto francuskie, ciasto filo wykorzystywane jest zarówno do wypieków słodkich jak i słonych.
Ciasto filo można przygotować samemu, lecz zadanie to nie należy do najłatwiejszych. Można również skorzystać z gotowego ciasta, dostępnego w sklepach. I tu pojawia się pytanie:

Gdzie kupić ciasto filo?

Dzisiaj niema z tym już większego problemu. Ciasto filo możemy kupić w popularnych sieciach sprzedaży takich jak; Tesco, Alma czy Kaufland. Dla tych, którzy robią zakupy przez internet, nie będzie najmniejszego problemu z zakupem ciasta w jednym ze sklepów internetowych.

 

Add to Favourites