Czarna fasolka po meksykańsku
Ostanio jest to moje ulubione danie do pracy.
Gotuję duże ilości fasolki i zamrażam ją w małych woreczkach, co pozwala mi na zrobienie tej sałatki, kiedy tylko mam na nią ochotę.
Często też omijam podsmażanie cebulki, jednak zawsze staram się na fasolkę położyć warstwę pomidorów. One puszczają sok i przez to fasolka jest pyszna. Uważajcie na papryczkę jalapeno, meksykanie lubią ostre potrawy.
Składniki
- czarna fasolka -ugotowana lub z puszki - 1 1/2 szklanki
- awokado - 1 sztuka
- drobno pokrojone pomidory - 2 sztuki
- natka kolendry (cilantro) - 1/2 pęczka
- papryka jalapeno (ostra) - 1 sztuka
- majonez bezjajeczny z ziemniaka - 2 - 3 łyżki
- cebula - poszatkowana - 1 sztuka
- czosnek-poszatkowany - 2 sztuki
- sól i pieprz do smaku
- ser wegański (opcjonalnie)
Instrukcje
- Podsmażamy cebulkę z czoskiem i dodajemy do fasolki.
- Warstwami układamy na talerzu, najpierw fasolkę, pomidory wymieszane z cilantro i tak dalej.
Zawsze można dołożyć składników wedle uznania. Możecie dodać kukurydzę, różne rodzaje papryk, albo ryż.
Przepisy na sery i majonezy wegańskie znajdziecie na moim blogu.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Super przepis! Naprawdę wszystko się idealnie ze sobą komponuje 😉