Chcąc się odstresować czasami sięgam po słodycze. Ciekawa jestem kto z Was tak robi? Po tym deserze nie mam jednak „zdrowotnego kaca”, bo kasza jaglana dzięki np. krzemowi wpływa korzystnie na skórę, włosy i paznokcie. Deser, zdrowie, uroda… i już lepiej!

 

Składniki:

Masa biała

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

½  szklanki orzechów nerkowców (cashew)

1½ do 2 szklanek soku ananasowego

1 lub 2 łyżeczki miodu

½ łyżeczki masła sezamowego (tahini)

2 łyżeczki agaru lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki wiórków kokosowych

Szczypta soli

Wykonanie:

  1. Jedną szklankę kaszy jaglanej najlepiej ugotować w 2,5 szklanki mleka migdałowego lub sojowego.Otrzymamy wtedy 2 szklanki ugotowanej kaszy.
  2. Orzechy możemy moczyć w gorącej wodzie przez 15 min albo przez noc. Wodę z orzechów wylewamy.
  3. Do blendera dajemy orzechy, ugotowaną kaszę jaglaną, masło sezamowe, sól(może być zmielone ziarno sezamu), sok z cytryny, agar lub mąkę ziemniaczaną, sok z ananasa, wiórki kokosowe, miód. Miksujemy na jednolitą masę.
  4. Wlewamy do garnka i gotujemy aż masa zgęstnieje. Potem wylewamy do naczynia i odstawiamy do wystygnięcia.

Masę czekoladową  robimy dokładnie tak jak masę białą ale dodajemy 2 -3 łyżki karobu*. Wylewamy do naczynia z białą masą. Odstawiamy do wystygnięcia.

Podajemy z owocami takimi jak: truskawki, maliny, jagody.

*Karob jest zdrowym substytutem czekolady.

 

 

 

Add to Favourites