Jeżeli macie ochotę na bułeczki, zachęcam do spożywania tych, które upieczone są z mąki z pełnego przemiału. Pieczenie ich niezwykle się opłaca ze względu na zdrowe składniki, z których są wykonane, ruch potrzebny do wyrobienia ciasta oraz niezwykle przyjemny zapach rozpływający się po całym domu w trakcie ich pieczenia 🙂

Kilka przydatnych informacji. Badania wskazują, że pełne ziarna przyczyniają się do obniżenia  poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz obniżenia ryzyka zachorowania na choroby przewlekłe np. cukrzycę typu 2 i chorób układu krążenia.

Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu i podzielenia się nim ze znajomymi.

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału

1 szklanka mąki graham

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

2  łyżki zmielonego  żółtego siemienia lnianego

1/2 mąki żytniej z pełnego przemiału

1/4 szklanki oleju z pestek winogron lub innego

ok. 3-4 szklanek mleka roślinnego lub wody

1 łyżeczka soli

2 łyżki suchych drożdży

Wykonanie:

1. W misce mieszamy suche składniki.

2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy  z wymieszanymi wcześniej suchymi składnikami, pod koniec dodając olej.

3. Po dokładnym wymieszaniu przez ok .5-8 min. ciasto będzie sprężyste i elastyczne.

4. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

5. Po wyrośnięciu mieszamy dokładnie jeszcze raz i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

6. Po drugim wyrośnięciu mieszamy jeszcze raz i formujemy bułeczki posypując je nasionami siemienia, sezamu, słonecznika albo innymi.

7. Uformowane bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia. Powinny podwoić swoją wielkość.

8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 400F (200C) przez ok. 15 -20 minut.

Z przepisu wychodzi ok. 10 bułeczek (ilość zależy od ich wielkości).

Add to Favourites