Dyniowe danie:  placki z dyni z nasionami chia i do tego przepyszny dżem dyniowy domowej roboty. Smakowitości! Na śniadanko albo deser.

Poza tym,  jedna szklanka  ugotowanej dyni zawiera:

145% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, 

33% dziennego zapotrzebowania na witaminę C,

25% dziennego zapotrzebowania na potas, 

23% dziennego zapotrzebowania na błonnik i około 70 kalorii.

Składniki:

Dżem z dyni

Dynia obrana ze skórki i bez pestek pokrojona na kawałki

cukier brązowy, miód albo syrop klonowy do smaku

sok z cytryny

imbir (nie za dużo)

sok jabłkowy lub trochę wody

cynamon

Wszystkie składniki gotujemy w garnku, aż do miękkości. Dodajemy wedle uznania cukier, imbir, sok z cytryny i cynamon. Miksujemy w blenderze. Używamy jak każdy inny dżem.

Placki z dyni

1 mała dynia,

mąka ( dodajemy tyle, aby placki dobrze sie kleiły i można było  je uksztaltować)

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

1 łyżka  nasion chia

miód lub syrop agave

sól do smaku

 

Obraną dynię miksujemy w robocie kuchennym, albo ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy z resztą składników i  smażymy na oleju.

Placki smakują wyśmienicie z dżemem dyniowym albo każdym innym. Z mojej małej dyni wyszło 12 placków.

Foto M.Bojko

Add to Favourites