Jak niektóre źródła, pierwszy hamburger powstał w Ameryce i oczywiście był zrobiony z mięsa. Ta nazwa obecnie jest tak popularna, że teraz to już nie wypada powiedzieć kotlet, prawda?
Prezentuję więc dzisiaj wspaniałe hamburgery z soczewicy. Czy już takie robiliście? Ale to nie koniec, do tego jeszcze domowej roboty mięciutkie z delikatnie chrupiącą skórką, mimo że razowe, bułeczki. Przepis na bułeczki już wkrótce.
Składniki:
1 szklanka soczewicy
1 szklanka nasion słonecznika zmielonych z wodą na krem
1 mała czerwona cebulka pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, kroimy w kosteczkę
sól, pieprz
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
20 dkg pieczarek kroimy w kostkę i smażymy
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy z resztą składników.
Formujemy hamburgery obtaczamy w bułce tartej lub zmielonym siemieniu lnianym i smażymy.
Po wymieszaniu wszystkich składników formujemy „kotleciki”? I na tym koniec? Nie smażymy?
Dzieki serdeczne za uwagę. Oczywiście smażymy.
Czyli nie smażymy? To było pytanie 🙂 Wyszły pyszne!
bardzo apetyczny ten hamburger 🙂 zjadlbym, mniaaam