Jak niektóre źródła, pierwszy hamburger powstał w Ameryce i oczywiście był zrobiony z mięsa. Ta nazwa obecnie jest tak  popularna, że teraz to już nie wypada powiedzieć kotlet, prawda?

Prezentuję więc dzisiaj wspaniałe hamburgery z soczewicy. Czy już takie robiliście? Ale to nie koniec, do tego jeszcze domowej roboty  mięciutkie z delikatnie chrupiącą skórką, mimo że razowe, bułeczki.  Przepis na bułeczki już wkrótce.

Składniki:

1 szklanka soczewicy

1 szklanka nasion słonecznika zmielonych z wodą na krem

1 mała czerwona cebulka pokrojona w kosteczkę

2 ząbki czosnku, kroimy w kosteczkę

sól, pieprz

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

20 dkg pieczarek kroimy w kostkę i smażymy

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody. Po ugotowaniu rozdrabniamy widelcem i dokładnie mieszamy z resztą składników.

Formujemy hamburgery obtaczamy w bułce tartej lub zmielonym siemieniu lnianym i smażymy.

Add to Favourites