Moim zdaniem idealny hummus to taki, w którym delikatnie czuć smak tahini i soku z cytryny. Choć próbowałam go od różnych producentów najbardziej smakuje mi ten własnej roboty. Poza tym, sama świadomość, że moja cieciorka nie była gotowana na sodzie mobilizuje mnie do robienia tej pasty w domu. Okazuje się, że aby uzyskać idealnie miękką, rozgotowaną cieciorkę wcale nie trzeba dodawać do jej gotowania sody. Taki sam efekt można uzyskać gotując ją w garnku pod ciśnieniem (presurre  cooker/szybkowar) i to nie przez godzinę ale ok. 30 min. Wybór należy do Was, ale moim zdaniem lepiej obyć się bez sody.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej cieciorki

2 łyżki oleju z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżka tahini

3 łyżki soku z cytryny

woda (najlepiej użyć tę od gotowania cieciorki) –  dodajemy tyle, aby uzyskać konsystencję gładkiej masy

Wykonanie:

Wszystkie składniki  miksujemy w blenderze na gładką masę.

Podajmy jako dip do warzyw albo pastę do chleba.

 

 

 

Add to Favourites