Jesień, to czas kiedy dobrze jest wzmocnić organizm przed zimą jedząc jak najwięcej warzyw i owoców. Jest zatem okazja do zrobienia kolejnej surówki. Tym razem buraczkowo-marchewkowej z nasionami.

Składniki:

2 buraczki

2 marchewki

1 jabłko (opcjonalnie)

1/2  czerwonej cebuli

1 pęczek pietruszki – posiekać

pestki z dyni, słonecznika i płatki migdałowe (patrz zdjęcie) – podprażone na suchej patelni

 

Warzywa zetrzeć na tarce (najlepiej w słupki, czyli tak zwane julienne).

Warzywa najlepiej wymieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż wtedy uda nam się zachować inne kolory oprócz buraczkowego.

nasiona

 

 

Sos do sałatki:

1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka soku z cytryny (lub więcej)

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

sól, pieprz, przyprawa warzywna

Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.

 

Add to Favourites