„Na dietę składają się dwa rówanoważne elementy: jedzenie bogatych w składniki pokarmowe, sprzyjających zdrowiu produktów oraz unikanie żywności obfitej w substancje  antyżywieniowe, które przyśpieszają rozwój chorób.

…jesteś tym, co jesz. To, czego nie jesz, ma jednak równie istotny wpływ na stan twojego zdrowia.”*

Składniki:

kalafior

pomidorki

szczypiorek

koperek

ogórek

oliwki

 

Wykonanie:

Kalafior drobno kroimy albo delikatnie pulsacyjnie przepuszczamy przez robot kuchenny. Resztę składników siekamy. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy sosem.

Podajemy z chlebem i np. pastę a la jajeczną

 

Sos  do sałatki

oliwa z oliwek, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy, sok z cytryny

sól, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie dodając przyprawy do smaku.

*Julieanna Hever, „Dieta roślinna na co dzień”

Add to Favourites