Tak, nasz zwykły smaczny, polski kapuśniaczek z ziarnem Azteków. To dopiero ciekawe połaczenie, nieprawdaż?

Po pierwsze jest to najprostyszy sposób na włączenie do naszego jadłospisu tak cennego ziarna. Po drugie, nikt nie będzie niczego podejrzewał, gdyż amarantus jest mały i nie ma jakiegoś wyraźnego smaku, więc doskonale da się go wkomponować w kapuśniakowy smak.

Kapusta kiszona znana jest z wysokiej zawartości witaminy C.  Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę K, żelazo, błonnik i inne dobroczynne dla naszego zdrowia substancje odżywcze. Spożywanie kapusty kiszonej wzmacnia odporność i przyczynia się między innymi do poprawy przemiany materii. Inne przepisy z amaratusem znjdziecie tutaj i tutaj

 Składniki: 

ok. 400g  kapusty kiszonej

4 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę lub starte na tartce
1 ząbek  czosnku
1/4 łyżeczki kminku
2 suszone grzybki
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka oliwy
przyprawa/bulion warzywny
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1-2 łyżki amarantusa
sól do samku (dodajemy na koniec)
ok. 2 litry wody lub bulionu warzywanego
Gotujemy pokrojone warzywa (cebulkę możemy podsmażyć)  z przyprawami  i amarantusem ok. 20 min, dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę i gotujemy do miękkości.
 
Add to Favourites