Jednym z najbardziej popularnych postanowień noworocznych jest zadbanie o swoją sylwetkę, czyli odchudzanie. Dodałabym do tego postanowienia również troszkę troski o zdrowie i wprowadzenie do swojej kuchni potraw nie zawierających produktów pochodzenia zwierzęcego.

Klopsy z soczewicy zielonej są nie tylko smaczne, ale pomogą nam w dotrzymaniu danego sobie samemu słowa…

Składniki:

1 szklnka zielonej soczewicy

1 łyżka mąki z cieciorki lub mąki sojowej

3/4 szklanki bułki tartej

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

2 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżka  skrobii kukurydzianej

Przyprawy:

sól, pieprz, sproszkowany czosnek i cebula, przyprawa warzywana

 

Soczewicę mielimy na proszek w młynku do kawy. Mieszamy z resztą składników i zalewamy gorącą wodą lub bulionem warzywnym do usyskania w miarę gęstej konsystencji.

Odstawiamy na 10 min, a nastpnie formujemy klopsy. Podsmażamy je na patelni – na oleju.

Po podsmażerniu dolewamy do patelnii wody i dusimy pod przykryciem przez 1o -15 min.  Podajemy w sosie pomidorowym np. z ryżem, ziemniakami, makaronem, lub makaronem z cukini*.

*Makaron z cukinni – makaron z cukini uzyskujemy przez oranie cukini w cienkie paseczki/wstążki, przy użyciu np. obieraczki do warzyw. Wstążki te można podsmażyć z przyprawami lub spożywać na surowo dodając do smaku sól, sok z cytryny i odrobinę oleju. Taki makaron jest niskokaloryczny i zdrowy.

Foto: M.Bojko

Add to Favourites