Dwa w jednym czyli z tych samych produktów można zrobić i kotlety i pulpeciki. Jak kto woli. Zjada się je wyśmienicie i bardzo szybko, bo zmielony i prażony na suchej patelni słonecznik nadaje im wyjątkowy smak.

Składniki:

1  1/2 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę

1 kostka tofu ok. 400 g

1 1/2 szklanki prażonego słonecznika

4 łyżki  płatków drożdżowych

opakowanie mrożonego szpinaku (pokrojonego lub całego)

przyprawy: przyprawa do pizzy, sproszkowany czosnek, przyprawa warzywana, pieprz cayenne, sól

1. Płatki owsiane i słonecznik  dokładnie zmielić.

2. Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i pokroić.

3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

5. Po uformowaniu można smażyć na patelni lub na piec w piekarniku 375F (ok. 200C)  ok 20 -30 min.

Pamiętajmy o wysmarowaniu blachy olejem oraz aby kotlety przewrócić w trakcie pieczenia. Żeby kotlety i pulpety nie wyschły w czasie pieczenia w piekarniku należy posmarować je olejem.

Pulpety najchętniej podaję w sosie pomidorowym. Kotlety dobre są jako hamburgery na kanapki lub do drugiego dania z ziemniakmi, ryżem, komosą ryżową oraz kaszami.

Z przepisu wychodzi ok. 16 kulek lub 10 kotletów.

Add to Favourites