Kotleciki bogate w składniki odżywcze ze względu na unikalne połącznie trzech warzyw: kalafiora, brokułów i jarmużu. Warzywa te cenione są przede wszystkim ze względu na właściwości antynowotworowe, witaminę C, wapń i błonnik.
Na dodatek quinoa, bardziej znana pod nazwą komosy ryżowej albo ryżu peruwiańskiego, dopełnia ten wyjątkowy skład nie tylko w kwestii wartości odżywczych ale również walorów smakowych. Jest ona dobrym źródłem białka, wapnia, żelaza oraz jest bezglutenowa.
Składniki:
1 opakowanie mrożonej mieszanki brokułów i kalafiora (moja mieszanka miała również marchewkę, więc dogotowałam trochę kalafiora i brokułów)
3/4 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub zwykły brązowy ryż
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, ostra papryka, papryka wędzona, curry
2 łyżki siemienia lnianego
Zieleninka, tym razem użyłam 2 liście jarmużu, ale może to być szpinak, pietruszka, koperek lub liście mleczu (czyli mniszka lekarskiego)
Wykonanie
Warzywa rozmrozić i ugotować w osolonej wodzie. Potem zetrzeć na tarce, rozbić w robocie kuchennym, albo rozgnieść widelcem.
Ryż ugotować z przyprawami. Zieleninkę drobno pokroić. Cebulkę usmażyć na oleju z czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i formować kotlety.
Kotlety obtaczamy w mieszance: zmielone siemię lniane i mąka ziemniaczana
Z przepisu wychodzi ok.12-14 kotlecików.
Witam,
ile czasu powinny się piec w piekarniku?
pozdrawiam
W jakiej temperaturze i na ile stopni do piekarnika?
Dzień dobry, czy kotleciki można upiec?
tak
Właśnie smażę moje kotleciki i niestety rozpadają sie na części, co zrobić by tak sie nie działo? Brokuł i kaafiora rozgniotłam widelcem dośc drobno aczkolwiek zastanawiam sie czy aby nie było jednak lepiej zblendować wszystkiego, może lepiej by się wtedy trzymało? Albo dotać jajko? Zauważyłam również że w innch przepisach brak jest jajka jak to w diecie wegańskiej, a więc co w zamian?
Pozdrawiam.
Fajny, prosty przepis. Kotleciki wyszły przepyszne! A co do nich proponujecie?
Proponuje użyć jako hamburgery albo do drugiego dania czyli do ziemniaków, ryżu, kasz. Ciszę że smakowały.
Pingback: chwilowki przez internet
Witam w oryginalnym przepisie są smaczne.
Ja dziś dodałam do ugotowanych warzyw namoczone przez noc i ugotowane ziarno pszenicy orkiszowej oraz kaszę jaglaną.
Są także pyszne .
Dobry pomysł. :).
witam
Jutro będę robić na obiad te kotleciki. Dzięki Pani przepisom w moim domu jest więcej szczęścia oraz Zdrowia!!!
W Polsce jest bardzo mało przepisów wegetariański i ciężko nimi zachęcić do niejedzenia mięsa.
A Pani kuchnia jest znakomita wszystkie przepisy od Pani przesyłam dalej i udało mi się wpłynąć na kilka osób że wegetarianizm to nie tylko kotlety z soi, ale zdrowe i przepyszne dania po których czujemy się lekko.
Pozdrawiam Serdecznie.
Bardzo mi miło. Pozdrawiam serdecznie.
witam
Jutro będę robić na obiad te kotleciki. Dzięki Pani przepisom w moim domu jest więcej szczęścia oraz Zdrowia!!!
W Polsce jest bardzo mała przepisów wegetariański i ciężko nimi zachęcić do niejedzenia mięsa.
A Pani kuchnia jest znakomita wszystkie przepisy od Pani przesyłam dalej i udało mi się wpłynąć na kilka osób że wegetarianizm to nie tylko kotlety z soi, ale zdrowe i przepyszne dania po których czujemy się lekko.
Pozdrawiam Serdecznie.
Kotleciki są pyszne ! Zamiast komosy dałam płatki owsiane.Dzięki za kolejny wspaniały przepis.Pozdrawiam
Płatki owsiane to dobry pomysł. Super. Pozdrawiam cieplutko!
Bardzo lubię takie kotleciki 🙂