Historia grochu sięga czasów prehistorycznych. Jego ziarna znaleziono w wykopaliskach na terenie Szwajcarii, wiadomo, że był ceniony w  starożytnych cywilizacjach Egiptu i Chin.

Groch jest dobrym źródłem protein,  błonnika oraz witamin z grupy B. Poza tym, to malutkie, niepozorne ziarenko pomoże nam w walce z  takimi przerażającymi chorobami jak rak piersi i prostaty.

W Polsce najpopularniejsze potrawy z grochu to gorchówka i groch z kapustą, którego nie brak nawet na scenie politycznej 😉 Jednak w kuchni roślinożercy nie może zabraknąć właśnie takich, grochowych kotletów, niezwykle prostych i smacznych.

Jeżeli chcemy uniknąć smażenia możemy zamiast kotletów zrobić pastę do chleba.

 

Składniki:

1 szklanka grochu

1 szklanka płatków owsianych

1 duża cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku

3 łyżki płatków drożdżowych

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry (cilantro)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/4 łyżeczki chipotle chile

1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej

1/2 łyżeczki majeranku

 

Wykonanie:

Groch gotujemy w dwóch szklankach wody. Mój rozgotował się na papkę, którą mogłam rozgnieść widelcem.

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą tak aby były zupełnie zakryte i zostawiamy do napęcznienia na ok. 5 min.

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami.

Wszystkie składniki mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej lub w siemienu lnianym i smażymy.

Możemy zrobic pastę do chleba zamiast kotletów. Wówczas nie używamy bułki tartej, podsmażamy całość  na patelni i pasta gotowa.

Sekretem tej potrawy jest dobrze wysmażna cebula i przyprawy dodane na koniec smażenia.

 

Add to Favourites