Uwielbiam kotlety z kaszy jaglanej. W ostatnim miesiącu zrobiłam je w kilku wersjach. Nie znudziły się ani mi, ani rodzinie. Początek przygody kotlecio-jaglanej  zaczęłam od dwóch przepisów – jeden z orzechami, a drugi z fasolką mung.

Sekretem udanych kotletów jaglanych jest nie tylko odpowiednie ich doprawienie, ale przede wszystkim dobre ugotowanie kaszy. Tak, taka prosta rzecz, ale moim zdaniem w niej tkwi sekret jaglanego sukcesu.

Kaszę należy  gotować w proporcjach 1 do 3 (1 część kaszy w 3 częściach wody). Ja dodaję jeszcze ekstra 1/3-1/2 części. W takich proporcjach kasza ugotuje się na miękko i wymieszana z innymi składnikami stworzy mięciutkie i smakowite kotlety.

Ważne jest również, żeby kotlety formować po lekkim przestudzeniu kaszy. Kasza zbyt ciepła jest za luźna i nie formuje się dobrze. Nie martwcie się, jeżeli kasza zupełnie Wam wystygnie. Wówczas dodajcie po prostu pozostałe gorące składniki, lub całość podgrzejcie.

Tak przygotowane kotlety sprawdzają się doskonale jako danie obiadowe i na kanapki.

 

Składniki:
 Kotlety z kaszy jaglanej i orzechów włoskich
1 szklanka kaszy jaglanej ugotowana w 3 szklankach wody z sola (około 1/2-2/3 łyżeczki)
1 szklanka posiekanych na drobno orzechów pekan lub włoskich
1 łyżka nasion chia lub 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki bułki tartej
2 średniej wielkości lub 1 duża cebula poszatkowana w kostkę
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
1/3 szklanki poszatkowanej natki pietruszki lub kolendry (cilantro)
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz ziołowy
bułka tarta do obtaczania kotletów
oliwa do smażenia
Wykonanie:
Ugotowaną i przestudzoną (ale jeszcze ciepłą) kaszę jaglaną mieszamy w misce z orzechami, cebulką i resztą składników. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.
Wilgotnymi rękami formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na oleju lub opiekamy w piekarniku.
Z przepisu wychodzi ok. 10 kotletów.
Kotlety z kaszy jaglanej i fasolki mung
1 szklanka kaszy jaglanej, ugotować w 3 szklankach wody
3/4  szklanki fasolki mung ugotować
1 duża cebula pokroić w kostkę
2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka przyprawy do pizzy lub gyrosa
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, usmażyć na oleju i dodać ugotowaną kaszę jaglaną i fasolkę mung  oraz resztę składników
Wszystko wymieszać i doprawić do smaku
Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej
Smażymy na oleju
Z przepisu wychodzi ok. 15 kotletów
 
 
Add to Favourites