Pestki z dyni sa warte większej u uwagi nie tylko ze względu na witaminy i sole mineralne ale także na kukurbitynę która jak niektóre źrodła podają działa toksycznie na pasożyty układu pokarmowgo. Połącznie pestek dyni i tofu(serek sojowy) daje nam białko pełnowartościowe.
Składniki:
1 szklanka pestek dyni (bez łupinek)
2 kromki razowego chleba
10 dkg kostki tofu(5oz)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 łyżka zmielonego złotego siemienia lnianego
Sól, pieprz ziołwy, pieprz cayenne
1, 5 szklanki gorącej wody
½ szklanki bułki tartej
- Pestki z dyni mielimy na proszek np. w młynku do mielenia kawy lub malakserze. Potem dodajemy łyżkę zmielonego siemienia lnianego i zalewamy (¾ szklanki) gorącą wodą dokładnie mieszając dodajemy sól do smaku (ok 1/3łyżeczki).
- Kromki chleba zalewamy pozostałą gorącą wodą(może byc mleko sojowe). Po namoczeniu rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Starajmy się namoczyć kromki w jak najmniejszej ilości wody.
- Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę smażymy na oleju. ok 7 min potem dodajemy tofu które jest starte na tartce o małych oczkach. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy.
- Wszystkie wcześniej przygotowane składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy, jezeli masa jest zbyt luźna to dodajemy bułkę tartą.
- Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej albo w ziarnach słonecznika i smażymy.
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]