Pestki z dyni sa warte większej u uwagi nie tylko ze względu na witaminy i sole mineralne ale także na  kukurbitynę która jak niektóre źrodła podają działa toksycznie na pasożyty układu pokarmowgo. Połącznie pestek dyni i tofu(serek sojowy) daje nam białko pełnowartościowe.

Składniki:

1 szklanka pestek dyni (bez łupinek)

2 kromki razowego chleba

10 dkg kostki tofu(5oz)

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżka zmielonego złotego siemienia lnianego

Sól, pieprz ziołwy, pieprz cayenne

1, 5 szklanki gorącej wody

½ szklanki bułki tartej

  1. Pestki z dyni mielimy na proszek np. w młynku do mielenia kawy lub malakserze. Potem dodajemy  łyżkę zmielonego siemienia lnianego i zalewamy (¾ szklanki) gorącą wodą dokładnie mieszając dodajemy sól do smaku (ok 1/3łyżeczki).
  2. Kromki chleba zalewamy pozostałą gorącą wodą(może byc mleko sojowe). Po namoczeniu rozdrabniamy widelcem na jednolitą masę. Starajmy się namoczyć kromki w jak najmniejszej ilości wody.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę smażymy  na oleju. ok 7 min potem dodajemy tofu które jest starte na tartce o małych oczkach. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy.
  4. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki łączymy razem i dokładnie mieszamy, jezeli masa jest zbyt luźna to dodajemy bułkę tartą.
  5. Formujemy kotlety,  obtaczamy w bułce tartej albo w ziarnach słonecznika i smażymy.

 

Add to Favourites