Ze względu na dużą zawartość błonnika są bardzo sycące, a przy tym dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowego białka i wiele cennych substancji odżywczych.

Soczewica, która jest głównym składnikiem krokietów, jest bogatym źródłem białka roślinnego, jest beztłuszczowa, zawiera kwas foliowy i żelazo.

Kapusta kiszona to znane od wieków źródło witamin B, C, K, oraz m.in. żelaza. Ziemniaki zawierają m.in. witaminę C i rutynę, które sprzyjają pracy naszego serca.

Przepis otrzymałam od koleżanki z branży. Po zrobieniu i spróbowaniu – porażka! Nie byłam w stanie zakończyć jedzenia na jednym, zjadłam 5!

Ciekawe czy Wam też tak posmakuje?

 

Składniki:

1 szklanka soczewicy zielonej
4 ziemniaki średniej wielkości
3 średniej wielkości cebule
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
2 szklanki (lub więcej) bułki tartej
1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
sól, pieprz, sproszkowany lub świeży czosnek
tymianek (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie razem z soczewicą.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody i rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze kuchennym.
Cebulkę bardzo dorbno kroimy, smażymy na złoty kolor i dodajemy do reszty składników.
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem (opcjonalnie).
Formujemy krokieciki, obtataczamy w bułce tartej albo w siemieniu lnianym (na zdjęciu poniżej dwa sposoby) i smażymy.
Możemy je też zrobić w sposób tradycyjny i dać je jako farsz do naleśników.
Z przepisu wyszło 30 krokietów.
Add to Favourites