Coś niezwykle prostego, taniego i smacznego. Propozycja zamiast pierogów z kapustą. Moim zdaniem mniej pracy i do tego o wiele smaczniejsze. Jest to moje ulubione danie z dzieciństwa. Podobne robiła moja mama.  

 Foto: M.Bojko

Składniki:

1 szklanka mąki owsianej

2  szklanki mąki orkiszowej  lub mąki razowej z białej pszenicy (white whole wheat flour)

ok. 3,5 szklanki wody

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli ziołowej

pieprz do smaku

 

Farsz:

ok. 3 szklanki kapusty kiszonej (odciskmy z soku, drobno kroimy i gotujemy w małej ilości wody, ok. 15 min)

1 dużą cebulę pokroić w kostkę

35 dkg pieczarek pokroić w kostkę

2 łyżki zmielonych na proszek suszonych grzybów (rewelacyjnie poprawiają smak)

3 łyżki zmielonych płatków owsianych  (dodaję aby farsz się lepiej trzymał)

1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich

sól i pieprz do smaku

 

Cebulę i pieczarki smażymy na oleju, dodajemy resztę składników i doprawiamy do smaku.

Farsz nakładamy do naleśników, formujemy krokiety, obtaczamy  w panierce. Do panierki zamiast jajka użyłam wodę wymieszaną z mąką i przyprawami (sól, pieprz i dla uzyskania rumianego koloru papryka czerwona). Obtoczyłam w mące i usmażyłam.

Tak panierowane kotlety wyglądają apetycznie i są chrupiące.

Podajemy z słodko-kwaśnym sosem chili, lub bez żadnych dodatków.

Z przepisu wychodzi ok. 15 krokietów.

Add to Favourites