Czarna fasola, której największe uprawy są w Brazyli i Indiach nie zaczęsto gości w naszej kuchni, może ze względu na swój zniechęcający kolor. Jednak prawidłowe odżywianie to przede wszystkim różnorodność. W takim razie i na  taką „czarną owcę” wśród fasol też jest miejsce.

Ta zupa, to kombinacja wielu przepisów. Przyglądałm się im i przyglądałam, a dzisiaj postanowiłam, że zrobię, czemu nie?

Kombinacja smakowa warzyw i fasoli okazała się super apetyczna i nie czarna (!) … aha, nie omijacie natki kolendry (cilantro), bo bez niej  zupa straci swój wyjątkowy smak.

Składniki:

2 szklanki ugotowanej  czarnej fasoli (black beans)

1 pałka pokrojonego selera naciowego

1 paryka zielona pokrojona w kostkę

1 cebula pokrojona w drobną kostkę

4 ząbki  posiekanego czosnku

2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kosteczkę, lub 1 puszka pokrojonych na drobno pomidorów

1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) lub kaszy jęczmiennej albo pęczaku może być też kasza gryczana

ok. 4 szklanki wody lub bulionu warzywanego

1/3 łyżeczki oregano

1/3 łyżeczki cuminu

1/3 łyżeczki papryki ostrej (płatków)

sól, przyprawa warzywana

1/2 pęczka kolendry (cilantro)

majonez z ziemniaka (opcjonalnie)

1 avocado (opcjonalnie)

 

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, seler i parykę podsmażamy na oleju, dodajemy do tego pokrojone pomidory i smażymy dalej ok. 5 min.

Dodajemy resztę składników i gotujemy.

Do dekoracji dodajemy cilantro, majonez  z ziemniaka, i pokrojone avocado (Patrz na zdjęcie).

Tak wyglądały u mnie warzywa po wstępnym podsmażeniu w garnku. Dodałam właśnie pomidorki.

 

Add to Favourites