W przepisach na lazanię używa się dużo serów. Są one więc bardzo niezdrowe z powodu znacznej zawartości cholesterolu i tłuszczu.

Lazanię dla wegetarian zrobiłam z serka sojowego, proteiny sojowej i „serka” pimento. Mimo, iż przepis wydaje się pracochłonny, w rzeczywistości przygotowanie go zajmuje ok. 25 minut. Powodzenia!

 

 

Składniki:         2 , 5 kostki tofu twardego (extra firm)

1 opakowanie zamrożonego pokrojonego szpinaku (450g)

2 średniej wielkości cebule

2 ząbki czosnku

3 łyżki zmielonych migdałów (opcjonalnie)

1 łyżeczka soku z cytryny

3 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki kurkumy (tumeric)

1, 5 szklanki namoczonej granulowanej proteiny sojowej

1 opakowanie sosu „marinera” ok.3 szklanki *

Sól, pieprz ziołowy

9 sztuk makaronu do lazanii (z mąki z pełnego przemiału, lub wielozbożowy)

 

Wykonanie:

1. Na oleju podsmażamy przez 5 min. drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak, rozdrobnione widelcem ½ kostki tofu, sok z cytryny i zmielone migdały. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

2. Dwie kostki tofu miksujemy w blenderze z solą i  kurkumą (tumeric)

3. Układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu: 1,5 szklanki sosu „Marinera”, warstwa makaronu, warstwa szpinakowa, warstwa makaronu, warstwa tofu, „ser”pimento, warstwa proteiny sojowej, makaron, resztę sosu marinera, „ser” pimento. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp 200C (375F) przez godzinę, albo aż makaron będzie miękki.

„Ser”  pimento (wegański)

1 szklanka orzechów nerkowców

1,5 szklanki gorącej wody (lub bulionu warzywnego)

1 słoiczek papryki pimento lub czerwonej papryki konserwowej (ok. 150g)

1 łyżeczka  zmielonego ziarna sezamu lub tahini

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny

¼ szklanki płatków drożdżowych

Sól, przyprawa warzywna, pieprz ziołowy

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na kremową masę.

Sos „Marinera” 

1 opakowanie koncetratu pomidorowego

1 opakowanie przecieru pomidorowego (300ml)

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1 opakowanie pokrojonych pomidorów z puszki

Sól do smaku i bazylię.

Wszystkie składniki dobrze gotować 5 min. następnie użyć  do lazanii. Możemy użyć także gotowy sos ze sklepu.

 

 

 

Add to Favourites