Choć za lodami za bardzo nie przepadam, to w gorące dni lubię się czasem skusić na taki orzeźwiający „czekoladowo” – miętowy deser. Ten deser nie dość, że wspaniaje orzeźwia i chłodzi, to na dodatek doładowuje nasze zapasy magnezu, potasu, witamin z grupy B i wapnia. Delikatna nuta mięty (która działa łagodząco dla żołądka, dezynfekująco, rozkuczowo) dodaje lodom naprawdę wyjatkowy smak. A ich wykonanie zajmuje zaledwie około 5 minut.

 

 

Składniki:

4 pocięte na kawałki i zamrożone banany

3 łyżki karobu w proszku

1/8 szklanki syropu z agawy

1/2 szklanki mleka migdałowego

2-3 łyżki świeżej mięty pieprzowej

Mleko migdałowe blendujemy razem z umytymi liśćmi mięty pieprzowej.
Banany, karob, agawę wrzucamy do robota kuchennego. Przez sitko przelewamy mleko z miętą. Wszystko razem blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. I po kilku minutach zdrowe lody karobowo-miętowe są gotowe 🙂

 

Add to Favourites