Taki majonez może pomóc nam zaoszczędzić wiele czasu w kuchni, gdyż jest niezwykle prosty, a do tego ze wszystkich majonezów roślinnych najbardziej przypomina ten tradycyjny.  Wystarczy użyć zwykłe tofu i trochę przypraw.

Mam nadzieję, że Wam też się spodoba i zagości w Waszej kuchni na dobre.

Majonez z tofu to dobre źródło białka, wapnia i żelaza oraz ZERO cholesterolu.

Foto: M.Bojko

Składniki:

1 kostka tofu (400g)

1/4 szklanki oleju

sok z cytryny do smaku

sól

przyprawa warzywna

ząbek czosnku lub sproszkowany czosnek

2 łyżki płatków drożdżowych

szczypta kurkumy

1 łyżeczka szałwi hiszpańskiej (chia seeds – oczywiście opcjonalnie, dodałam ze względu na wartości odżywcze)

 

Wszyskie składniki miksujemy w blenderze na jednolitą masę.

Używamy tak jak majonez tradycyjny, albo zamiast śmietany do zup, sosów, sałatek oraz na kanapki zamiast masła. Można przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 Szałwia hiszpańska (chia seeds)

 

 

 

Add to Favourites