Edamame to nazwa zielonych, niedojrzałych ziaren soi, które można kupić w strąkach lub już wyłuskane. Popularne  są w Japonii i Chinach, a coraz bardziej w USA.

Rzeczywiście, soja w tej postaci  jest wyjątkowa smaczna i praktycznie nie trzeba jej doprawiać. Wystarczy ugotować wodzie z solą i po prostu pałaszować. Pycha!

Dodałam ją do tak prostego dania jak makaron ze szpinakiem i tofu. Połączenie okazało się wyjątkowo apetyczne. Warto spróbować i przekonać się na własnym talerzu.

Składniki:

1 opakowanie makaronu rurki z brązowego ryżu lub innego-ugotować

30 dkg mrożonego krojonego szpinaku

2-3 łyżki mielonych migdałów

1 łyżka soku  z cytryny

1  duża cebula

2 ząbki czosnku

1 opakowanie  mrożonego edamame – gotujemy ok 20 min.

400 g  twardego tofu (Extra Firm lub Firm), odciskamy z wody, smażymy na oleju pokrojone w kostkę, lub pokruszone

sól, pieprz, przyprawa warzywna

olej

Wykonanie:

1. Rozmrażamy szpinak i odciskamy wodę

2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek

3. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy szpinak i resztę składników. Doprawiamy do smaku

Foto: M.Bojko

Add to Favourites