W roli głównej, kasza gryczana. W połączeniu z bakłażanem daje naprawdę ciekawy smak, do którego będziecie często powracać.

Foto: M.Bojko

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

1 średniej wielkości bakłażan

1 łyżka przyprawy do pizzy

3/4 szklanki płatków owsianych

2 ząbki czosnku

2 łyżki płatków drożdżowych

Wykonanie:

Bakłażan kroimy w plastry i solimy, odstawiamy na ok. 30 min.

Po tym czasie  osuszamy bakłażan i smażymy pod przykryciem.

Podsmażamy cebulę z czosnkiem

Płatki owsiane (użyłam błyskawiczne) zalewamy wrzątkiem do usykania bardzo gęstej masy. W ten sposób przygotowane płatki spełnią w przepisie rolę jajka i będą wszystko trzymać razem.

Mieszamy razem wszystkie składniki. Możemy też zmiksować lekko w robocie kuchennym, ok 4-5 obrotów (chodzi o to, aby nie były zmiksowane na krem).

Formujemy kotlety i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru.

Add to Favourites