W krajach rozwiniętych spożywa się duże ilości mięsa i nabiału, czyli sporo białka zwięrzęcego, którego nadmiar wpływa na zwiększone wydalanie wapnia z moczem.  Proponujemy łatwe i szybkie w przygotowaniu mleko roślinne z migdałów. Migdały są dobrym dobrym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia (100g zawiera ok. 250mg Ca). Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi ok. 400-500mg dla dzieci i 500 do 1000mg dla doroslych. ZOBACZ FILM  

Składniki:

1 szklanka namoczonych migdałów (moczyć ok. 8 godzin)

3-4 szklanki wody

sól do smaku

Migdały możemy obrać ze skórek. Miksujemy w blenderze w małej ilości wody, aby dobrze się zmieliły, potem dodajemy resztę wody. Jeżeli po zmieleniu mamy jeszcze wiórki, przecedzamy przez gazę, lnianą ściereczkę lub bardzo gęste sitko. Mleko z migdałów możemy posłodzić do smaku.

Foto M. Bojko

Add to Favourites