Naleśniki z nadzieniem jabłkowym i wyśmienitą polewą orzechową – deser marzenie, bo nie dość, że zdrowy to jeszcze smaczny 🙂

Naleśniki są dla mnie polem eksperymentalnym. Często zmieniam ich skład, aby znaleźć ten wyjątkowy i myślę, że ze wszystkich naleśnikowych eksperymentów ten jest najbardziej udany i został moim ulubionym.

Warto pamiętać, że „zdrowy weganizm” nie powinien ograniczać się do wyeliminowania z diety mięsa, jaj i nabiału, ale również na wprowadzeniu do jadłospisu nierafinowanych produktów roślinnych takich jak na przykład mąka razowa.

Wypróbujcie sami!

Składniki:

1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej – zmielić na mąkę

2 szklanki płatków owsianych – zmielić na mąkę

1 szklanka mąki z pełnego przemiału (najlepiej użyć mąki z białej pszenicy-  white whole wheat flour) lub mąki orkiszowej (spelt flour), albo mąki typu graham

2 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego

ok. 2 szklanki wody

2 łyżki brązowego cukru (opcjonalnie)

2 łyżki zmielonych migdałów

1/2 łyżeczki soli

1/4 szklanki oleju

Wszystkie składniki wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. żeby płatki owsiane będą mogły ” związać” wszystko razem. Naleśniki będą wówczas elastyczne i nie będą się łamały.

Smażymy tak jak zwykłe naleśniki.

Po usmażeniu można przykryć folią, co również wpływa na ich elastyczność. Jeżeli ciasto naleśnikowe jest za gęste należy dolać wody lub mleka, ponownie wymieszać i odczekać parę minut.

Z przepisu wychodzi ok. 12 naleśników.

 

Nadzienie:

kilka jabłek obrać i pokroić w kostkę

1 banan pokroić w plasterki

1 łyżeczka cynamonu

1/3 szklanki orzechów włoskich

3 łyżki lub więcej syropu klonowego

1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

 

Jabłka podduszamy kilka minut  na wodzie i oleju dbając o to aby nie były za miękkie. Dodajemy resztę składników i podduszamy jeszcze parę minut.

Polewa orzechowo-karobowa

5  łyżek masła orzechowego

woda lub mleko

ok. 2 łyżek lub więcej syropu klonowego

1 łyżka karobu

Wszystko mieszamy razem i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Wody dodajemy tyle, aby uzyskać lejącą polewę

Foto: M.Bojko

 

 

Add to Favourites