Najlepszy, bo mimo że wygląda dokładnie jak jajeczny, nie zawiera ani jednego jajka. Zrobiony z „Sera Azji”, czyli tofu, dostarcza dobrej jakości protein i innych składników odżywczych, takich jak np. żelazo. Taki omlet jest dobry na śniadnie, obiad, czy kolację we dwoje.

 Składniki:

1/2 kostki tofu twardego

1/2 kostki tofu miękkiego

¼ łyżeczki cebuli w proszku

1/4 łyżeczki czosnku w proszku, lub 1 mały ząbek czosnku

1/5 łyżeczki przyprawy kurkuma

2 łyżki skrobi kukurydzianej (Corn Starch) albo ziemniaczanej

2 łyżki płatków drożdżowych

1-2 łyżki zmielongo jasnego siemienia  lnianego

ok. 1/ 4 szklanki mleka sojowego (niesłodzonego)

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Smażymy na oleju tak jak zwykłe omlety.

Nadzienie: Np. szpinak, pieczarki , cebula, pomidory.Wszystkie warzywa kroimy i dodajemy do omletu. Nadzienie możemy najpierw podsmażyć a potem dodać.

Add to Favourites